Mitä on perintä?

Perintä tarkoittaa maksamattoman saatavan perintää. Perinnässä tarkoituksena on saada laskun saaja eli velallinen vapaaehtoisesti maksamaan erääntynyt lasku.

Mikä on saatava?

Saatava on esimerkiksi lasku, vuokra, tai laina, jota ei ole maksettu ajallaan. Lähtökohtaisesti joku on siis toiselle velkaa tietyn summan rahaa.

Kuka voi periä?

Perintää voi tehdä laskun lähettäjä eli velkoja itse tai perintä voidaan antaa perintätoimiston, kuten Laihian Laki Oy:n hoidettavaksi.

Miten perintä alkaa?

Perintä alkaa yleensä lähettämällä velalliselle maksumuistutus, jossa nimensä mukaisesti muistutetaan maksamattomasta laskusta. Maksumuistutuksen lähettää yleensä velkoja. Muistathan eritellä maksumuistutukseen ainakin omat, asiakkaasi sekä erääntyneen laskun tiedot, jotta asiakkaasi tietää, mitä laskua muistutus koskee.

Mikäli saatavaa ei makseta maksumuistutuksesta huolimatta, asia voidaan siirtää perintätoimistolle, joka lähettää velalliselle lain mukaisen maksuvaatimuksen eli perintäkirjeen. Mikäli saatavaa ei tästäkään huolimatta makseta, hoidamme asiakkaittemme puolesta myös suppean haastehakemuksen eli haemme tarvittaessa asiaan oikeuden maksutuomion ja siirrämme asian ulosottoon ulosmittausta varten.

Onko perintä sama kuin perintö?

Ei. Perintö on omaisuutta, jonka henkilö voi saada läheisen kuoltua tai testamentin kautta. Hoidame toki myös perintösuunnittelun sekä testamentit, mutta tämä on eri asia kuin saatavan perintä. Perintö- ja testamenttiasioissa ota yhteyttä lakipuoleemme.


Kysyttävää? Ota yhteyttä laihian.laki@laihian-laki.fi tai soita 06-4770888.

Tytti Pajukangas

Blogitekstit on kirjoitettu informatiivisessa tarkoituksessa ja tekstin sisältö on se, joka se on ollut julkaisupäivänä. Mikäli tarvitset oikeudellisia neuvoja, otathan aina yhteyttä lakipuoleemme.